Pandemin under det senaste året har inneburit ett påskyndande av digitaliseringsprocesser för många företag och organisationer, och vi har inte sett slutet av de mer långsiktiga effekter och möjligheter som denna ökade digitalisering medför.
Anställda arbetar hemifrån i en högre utsträckning än vi tidigare skådat, vilket har gjort det viktigare än någonsin att som företag ha koll på vilka som har åtkomsträttigheter till vad, hur och varifrån.
Samtidigt ökar hela tiden både informationsflöden och datamängder. Som IT-ansvarig möter man inte sällan i en strid ström av information som måste hanteras. Företag och deras anställda sitter på ett ökat antal enhetstyper, som medför olika typer av krav på ditt identitetshanteringssystemen.
Ingen statisk lösning
Identity Access Management (IAM) är inte bara ett engångsprojekt utan något som hela tiden måste uppdateras och förändras i takt med att organisationen växer och utvecklas. En idealisk IAM-lösning är byggd med kundernas behov i åtanke för att kunna hantera, följa och utveckla alla processer kring identitetshantering och åtkomst i ett och samma system, på ett centraliserat och automatiserat sätt. Organisationen får kontinuerlig och spårbar information om vem som har beviljat åtkomsträttigheter, till vem, när och av vilken anledning.
De system man har på plats måste kunna hantera en allt rörligare arbetsmarknad med föränderliga arbetsroller och fler externa konsulter i arbetsstyrkan, GDPR och nya krav på skydd av identiteter samt ökade digitala förväntningar och vanor hos användarna.
Dagens lagstiftning om personlig information och identitetshantering gör att det måste vara enkelt att identifiera vilka uppgifter som lagras, var de lagras och hur. Självbetjäningsportaler gör det enkelt för användarna att hantera och begära ut sådan information. Användarna måste också enkelt kunna begära begränsningar i vilken information som lagras och att information raderas om de så önskar. Dagens avancerade IAM-system hämtar automatiskt den här typen av uppgifter – och gör det utan att mänskliga mellanhänder behöver involveras, vilket förbättrar säkerheten.
Agil hantering
Ett välfungerande IAM-system måste uppfylla de viktigaste kraven som detta medför samtidigt som det ska vara lätt att använda, kostnadseffektivt och förbättra produktiviteten – utan att kompromissa på säkerheten och minimera riskerna för mänskliga misstag eller felanvändning. Anställda behöver snabb, säker åtkomst till data, applikationer, lösenordsskyddade konton och otaliga andra resurser varje dag. IT-avdelningen måste i sin tur kunna se till att rätt anställda har tillgång till dessa resurser samtidigt som de använder lämpliga säkerhetsprotokoll för att minska risken för dataintrång och cyberattacker.
Eftersom nya arbetsprocesserna och digitala strategier medför ett alltmer snabbrörligt och föränderligt arbetssätt är det också viktigt att bygga processer och automatiseringar som är anpassningsbara till nya krav både inom och utanför organisationen. Molnbaserade lösningar kommer med en rad fördelar och har inte minst gjort att IAM-systemen blivit lättare att implementera. Som organisation kan ni köpa säkra och uppdaterade IAM-tjänster utan att behöva hantera och underhålla er egen infrastruktur. Fördelen är också att lösningarna kan implementeras gradvis, i takt med att er verksamhet växer.
Så, vad är då viktigt att tänka på för att lyckas med sin Identity Access Managment?
Vi har definierat tre olika frågor att måste besvara, som sätter användarna i fokus: